1

RUTA DE CINEMA: CASTELL DE SANTA BÀRBARA

T’imagines recórrer els mateixos escenaris que van donar vida a icòniques escenes de pel·lícules de terror gòtic, aventures èpiques, i fins a comèdies clàssiques?

El Castell de Sta. Bárbara, amb les seues imponents muralles i vistes panoràmiques al Mediterrani, ha sigut el teló de fons de grans produccions cinematogràfiques que han deixat la seua petjada en la història del cinema. Et convidem a descobrir la màgia del sèptim art a través d’esta ruta, on cada racó del castell es convertix en un escenari.

Submergeix-te en l’acció i descobrix les pel·lícules que han convertit el monument més important d’Alacant en un lloc de pel·lícula!

El Conde Drácula (1970)

El Conde Drácula és una pel·lícula del director madrileny Jesús Franco, destacada figura del cinema espanyol de terror dels anys 70, qui va rodar esta pel·lícula sent una de les adaptacions més fidels que es recorda del clàssic de Bram Stoker. Titulada El Conde Drácula, i rodada l’any 1970, va ser interpretada per Christopher Lee, l’actor que més vegades ha encarnat el personatge de Drácula. Localitzacions: El Castell de Sta. Bárbara va ser l’escenari d’una seqüència clau, la mort de Drácula. En concret, la rampa de pujada al castell, que és on el taüt del comte s’obri i el seu cos es crema en contacte amb el sol. A continuació, tiren el seu cos des d’una de les muralles. També es va rodar alguna escena en el Panteó de Quijano.

Bibliografia:

Spanish Horror de Victor Matellano

Alicante Se Rueda, Universitat d’Alacant

Drácula contra Frankenstein (1972)

Drácula contra Frankenstein és una pel·lícula de terror gòtic que oferix una visió original de l’enfrontament entre dos dels monstres més famosos de la història del cinema. Pel·lícula de baix pressupost, allunyada dels estàndards de Hollywood, amb una trama senzilla, escassos diàlegs i una atmosfera fosca, dirigida també per Jesús Franco. 

Localitzacions:

Castell de Sta. Bàrbara

Bibliografia:  Alicante Se Rueda, Universitat d’Alacant

The Three Musketeers (1973)

The Three Musqueters, adaptació de la novel·la d’Alejandro Dumas, exitosa pel·lícula de 1973. Es va rodar íntegrament a Espanya, en diferents províncies, i que compta amb un elenc d’actors reconeguts, com Michael York, Oliver Reed i Frank Finlay en els papers de D’Artagnan, Athos i Porthos, a més de Charlton Heston com el malvat Cardenal Richelieu, Faye Dunaway com Milady, Christopher Lee com Rochefort i Raquel Welch en un altre paper destacat. Localitzacions: Castell de Santa Bàrbara i Dénia

Bibliografia:

Alicante Se Rueda, Universitat d’Alacant

La Dama Boba (2006)

La Dama Boba és una adaptació cinematogràfica de la comèdia de Lope de Vega, ambientada a l’Espanya del segle XVII. La història gira entorn de dos germanes, Finea i Nise, papers interpretats per les actrius Silvia Abascal i Macarena Gómez, que viuen en una societat dominada pels hòmens i les convencions socials. La pel·lícula recrea fidelment l’època, oferint una visió fresca i entretinguda d’esta obra clàssica de la literatura espanyola, i en la qual també apareix un dels actors més coneguts del panorama nacional com és José Coronado.

Localitzacions:

La Dama Boba és la primera producció que es va realitzar en els estudis de cinema Ciutat de la Llum, amb algunes seqüències rodades tant al Castell de Sta. Bárbara com en l’antiga Fàbrica de Tabacs d’Alacant.

Astérix aux Jeux Olympiques (2008)

Astérix aux Jeux Olympiques és una divertida pel·lícula d’aventura de la saga d’ Astérix i Obélix, de nacionalitat francesa, que es va rodar en els estudis de cinema Ciutat de la Llum a més del Castell de Sta. Bárbara amb actors de la talla de Gérard Depardieu i Alain Delon. Alafólix, enamorat de la princesa grega Irina, amb l’ajuda de Astérix i Obélix, i la inestimable poció màgica del druida Panoramix, es llança a l’aventura de competir en els Jocs Olímpics d’Atenes, enfrontant-se a Brutus, el fill del mateix Juli Cèsar, soldat romà que aspira a conquistar també el cor de la princesa.

Localitzacions:

L’escena de l’entrada de Brutus a Atenes amb la seua legió es va rodar en la costera i porta d’accés al Revellí del Bon Repos del Castell de Sta. Bárbara, així com també diverses escenes, entre elles la dels atletes entrenant, en la zona del Parc d’Enginyers Militars.

Route to Bethlehem (2023)

Route to Bethlehem és una pel·lícula musical estatunidenca, dirigida per Adam Anders, que reinventa la història del naixement de Jesús, mesclant melodies clàssiques nadalenques amb noves cançons pop. La trama se centra en María i Josep, els qui emprenen un viatge ple d’aventures, enfrontant-se a obstacles que posaran a prova la seua fe i el seu amor.

Localitzacions:

El paper d’Herodes és interpretat per l’actor espanyol Antonio Banderas, sent el Castell de Sta. Bárbara la localització per a recrear les escenes de la pel·lícula que simulen el castell d’Herodes.

El Cautivo (2024)

El Cautivo, és la nova pel·lícula sobre la figura de l’escriptor Miguel de Cervantes,dirigida per Alejandro Amenábar, director de pel·lícules tan conegudes com Tesis, Mar endins o Els altres. El rodatge del Cautivo va començar a l’abril de 2024, i la seua data d’estrena està prevista per a l’any 2025. La pel·lícula narra un episodi de la vida de Miguel de Cervantes, que transcorre l’any 1575, quan a penes tenia 28 anys, sent capturat per corsaris algerians i mantingut en captivitat durant cinc anys a Alger, a l’espera de ser rescatat.

Localitzacions:

El Castell de Sta. Bárbara va ser l’escenari durant una setmana del rodatge de diverses escenes de la pel·lícula, recreant un mercat d’Alger en el Baluard de Santa Ana, una sala de tortures en l’aljub renaixentista del castell, i el Pati d’Armes i Porta de la Ferreria com una de les portes d’entrada a la ciutat emmurallada d’Alger.